Sajad_bp دبیر کارگروه وضعيت: آفلاين 20 مرداد ماه ، 1389 تعداد ارسالها: 347 امتياز: 828 تشکر کرده: 124 تشکر شده 287 بار در 168 پست
محل سكونت: تهران
ارسال شده در: يكشنبه، 14 شهريور ماه ، 1389 00:52:48 موضوع مطلب: ریشه شناسی نام شهرهای ایران
برآنم در این جستار به چم شناسی نامهای شهرهای ایران بپردازم . شهرهایی که دارای ریشه های کهن هستند . هرچند که من زبان شناس نیستم اما احساس می کنم وجود چنین جستاری در تالار شایسته باشد.
و امیدورم که در این راه مرا یاری کنید که با دانش ناقصم به بیراهه نروم . در تالار دوستان صاحب نظر در زمینه زبان شناسی زیادند و من در واقع جسارت کرده ام که در حضور انان این پست را باز کردم . امید که مرا یاری کنند.
آبادان :
آبادان واقع در استان خوزستان - در 30 درجه و 22 دقیقه و 30 ثانیه ی شمالی و 48 درجه 12 دقیقه و 30 ثانیه ی شرقی قرار دارد . بنا به گفته ی ایرج افشار صورت کهن آبادان ، < اُپاتان > است . متشکل از سه جز
< اُ > + < پات > + <ان > . اُ به چم آب ؛ پات از ریشه پائیدن و آن پسوند نسبت است . و کل وازه به چم جایی که در آنجا از آب ( رودخانه ) پاسبانی می کنند است .
منبع : پروهشی در نام شهرهای ایران / ایرج افشار / روزنه.
Sajad_bp دبیر کارگروه وضعيت: آفلاين 20 مرداد ماه ، 1389 تعداد ارسالها: 347 امتياز: 828 تشکر کرده: 124 تشکر شده 287 بار در 168 پست
ارسال شده در: يكشنبه، 14 شهريور ماه ، 1389 01:03:42 موضوع مطلب:
آستارا :
در نام شناسی آستارا به دو وجه تسمیه برخورد کردم که هیچ کدام بر دیگری برتری ندارد. عده ای بنای شهر استارا را به استر همسر کی خسرو کیانی نسبت داده اند و در حقیقت آستارا را مشتق از نام استر
می دانند . استر در پارسی به چم ستاره است .
نظریه دوم آستارا را نامی برگرفته از گویش تالشی می دانند . زیرا تالشی ها این نام را هسته رو ( آسته رو ) بیان می کتتد . دلبل آن نیز وجود تپه ها و مرداب ها و نی زار هایی بوده که سالیان پیش در این
چا بوده و شوند آن می شده تا گام برداشتن به هشیاری انجام شود .
ارسال شده در: يكشنبه، 14 شهريور ماه ، 1389 01:13:56 موضوع مطلب:
آشتیان :
شهر آشتبان در استان مرکزی قرار دارد. به دبد من این شهر دارای نامی کاملا باستانی است . می توان این نام را در اصل < یشتیان > فرض کرد . مرکب از دو جز < یشتی ؛ یشت > که اولی صورت اوستایی و دومی
صورت پهلوی به چم ستایش / نیایش ( و با احتیاط زیاد پرستش ) و < ان > پسوند مکان است . به معنای < جایگاه نیایش > .
کاربرانی که برای این ارسال از Sajad_bp تشکر کرده اند arya
محل سكونت: يزد
apadana هموند ویژه وضعيت: آفلاين 20 مرداد ماه ، 1389 تعداد ارسالها: 139 امتياز: 394 تشکر کرده: 273 تشکر شده 146 بار در 91 پست
محل سكونت: يزد
ارسال شده در: يكشنبه، 14 شهريور ماه ، 1389 11:50:32 موضوع مطلب:
سجاد گرامي كاري بس پسنديده را آغاز كرده ايد
بايد به خدمت گرامي و دوستان برسانم. ابرقو هرگز به اين صورت نوشتار نشده و نوشتار اصلي ابركوه است. من خودم هم اكنون در يزد مينويسم. در بيان آميانه شايد از مردم بومي اينچنين گفته شده ولي اين نام ابركوه است و ما براي بار اول نوشتار ابرقو را ميبينيم.
مردم بومي يزد بسيار اين تلفظها را ميكنند مثلا به آبشاهي: اوشاهي ميگويند و... _________________ منم فرزند کوروش،برادر کامبوجیه،از خویشان داریوش بزرگ/پس ذاتم آریایی،خونم آریایی،دینم آریایی/ پروردگارا من و تمام دیگر هموندان رانیک بدار
کاربرانی که برای این ارسال از Sajad_bp تشکر کرده اند apadana
محل سكونت: ایران زمین
Ariyadokht سر دبیر کارگروه ها وضعيت: آفلاين 19 بهمن ماه ، 1388 تعداد ارسالها: 401 امتياز: 1005 تشکر کرده: 522 تشکر شده 292 بار در 187 پست
ارسال شده در: يكشنبه، 14 شهريور ماه ، 1389 20:12:04 موضوع مطلب:
با درود و سپاس از سجاد گرامی این نوشتار را همراهی میکنم البته بدون ترتیب الفبا پارسی :
مسجد سلیمان
از قرون وسطی به آن تُلغُر و تا آغاز فعالیتهای اکتشافی صنعت نفت به آن جهانگیری می گفتند و با حفر چاه شماره یک به میدان نفتون تغییر نام داد.
سپس به آن اَنشان نام نهادند .(انشان مذکور در کتیبه معروف کوروش بزرگ باید همین حدود باشد که نیای کوروش پس از گروگان گرفتن پسر پادشاه عیلام – آشور بانیپال- به این اقامتگاه رفته است که با شوش بیش از 60 کیلومتر فاصله ندارد.)
پارسوماش واژه ای است کمابیش بین مردم مسجد سلیمان (بیشتر افراد کهن سال) رواج دارد . پارسوماش از قوم پارس یا پارسه که از نژاد آریایی بودند و برای اولین بار در این شهر اسکان دایمی یافتند که به آن ( پارسوا ) می گفتند و چون قوم سیماش قبلا در این جا ساکن بود به مسجد سلیمان پارسوماش هم نام دادند. _________________ همه دنیا تن است و ایران دل
نیست گوینده زین کلام خجل
چون که ایران دل زمین باشد
دل ز تن به بود یقین باشد
کاربرانی که برای این ارسال از Ariyadokht تشکر کرده اند Sajad_bp, arya
Ariyadokht سر دبیر کارگروه ها وضعيت: آفلاين 19 بهمن ماه ، 1388 تعداد ارسالها: 401 امتياز: 1005 تشکر کرده: 522 تشکر شده 292 بار در 187 پست
ارسال شده در: يكشنبه، 14 شهريور ماه ، 1389 20:15:24 موضوع مطلب:
اهواز
به آن اُکسین گفته می شد.ایلامیان آن را تاریانا نام نهادند.از شهرها و مرکز استان خوزستان است. _________________ همه دنیا تن است و ایران دل
نیست گوینده زین کلام خجل
چون که ایران دل زمین باشد
دل ز تن به بود یقین باشد
کاربرانی که برای این ارسال از Ariyadokht تشکر کرده اند Sajad_bp, arya
niloofarmehrzamin گرداننده تالار گفتمان وضعيت: آفلاين 24 دي ماه ، 1387 تعداد ارسالها: 2080 امتياز: 4825 تشکر کرده: 697 تشکر شده 1024 بار در 734 پست
ارسال شده در: دوشنبه، 15 شهريور ماه ، 1389 18:27:53 موضوع مطلب:
نيشابور» شهري است در قلب خراسان، ساختن نيشابور را به شاپور اول ساساني نسبت مي دهند و اسم شهر را به معني «نهاده نيك شاپور» مي دانند.
«ابرشهر» نام قديم نيشابور است، احتمال دارد كه اين نام در اصل شهر آپارناك يا آپارني و جايگاه يكي از سه قبيله مهم پارت بوده باشد كه شاهنشاهي نيرومند اشكاني را بنياد كردند. _________________ آباد باش ای ایران ! آزاد باش ای ایران ! از ما فرزندان خود دلشاد باش ای ایران !